Waaraan denk jij bij de woorden Forces of Nature? Het eerste wat in mij opkomt, zijn de termen krachten van de natuur. In ieder geval niet een romantische filmkomedie die Google als eerste zoekresultaat toont, na het invullen van de keywords forces of nature in de zoekbalk. Als je op deze zoekmachine trouwens de zoekwoorden krachten van de natuur intypt, geeft deze een andere omschrijving dan wat ik ermee wil zeggen. Hieronder lees je dan ook mijn interpretatie.
Krachten van de natuur
De aanleiding van dit artikel is een video die ik onlangs uit Nepal kreeg waarin je de pure, rauwe kracht van de natuur beleeft. En hiermee kom ik dan meteen op mijn eerste natuurkracht:
1) Het dierenrijk
Het filmpje maakt je deelgenoot van de aanval van een tijger op een kudde witgevlekte herten. Je ziet en hoort de angst van de kudde en het hert dat uiteindelijk door de tijger om het leven wordt gebracht. Het toont dus best wel heftige beelden waarbij ik in eerste instantie ook kippenvel kreeg. De reactie van mijn zus op dit filmpje was ‘bah, wat zielig.’ Aan de ene kant is het ook wel sneu voor het gedode hert. Aan de andere kant is het ook de natuur. En eerlijk gezegd, ik vind het erger als ik een vrachtwagen met bijvoorbeeld varkens op de (snel)weg tegenkom die onderweg zijn naar het slachthuis. Dit doet mij meer pijn. Een tijger doodt om te overleven, terwijl de mens geen vlees nodig heeft om voort te bestaan.
Welke associatie heb jij met de tijger? Is dat bijvoorbeeld snelheid, zelfverzekerdheid, moed, doorzettingsvermogen, schoonheid, gevaarlijk of kracht? Een ander sterk beestje van een geheel andere categorie is de teek. ‘Bah, een teek.’ Ik hoor het jullie al zeggen. Waarom wekt een tijger respect en bewondering op terwijl dit kleine, zwartbruin, spinachtig beestje vaak weerzin en walging oproept? Ook mijn eerste reactie op een teek was negatief. Dit kleine wezentje heeft echter ook positieve eigenschappen. Hij is geduldig, gebruikt warmte en beweging om te zien en is vindingrijk, net zoals de tijger. Ook laat hij zich zonder vrees vallen als hij zich vol heeft gegeten en ziet wel waar hij dan weer terechtkomt.
De tijger en teek hebben trouwens nog iets gemeenschappelijks, ze roepen allebei angst op. Schrik om een er tegen te komen tijdens een junglewalk of een besmette tekenbeet op te lopen als je over de heide wandelt. Bij mijn recente bezoek in Chitwan National Park koos een teek mij als gastvrouw. Hij voelde zich prima thuis op mijn linkerslaap. In tegenstelling tot teken in Nederland voel je de Nepalese teek wel zitten. Het begint met pijn en als je de teek hebt verwijdert, volgt jeuk. Je moet dan niet gaan krabben. Ik deed dit ik echter wel. Het resultaat was een opgezwollen linker ooglid en een flinke allergische reactie en ontsteking aan de linkerkant van mijn gezicht. Na het afmaken van een antibioticakuur was de ontsteking gelukkig weg en mijn linkeroog oogde ook weer als vanouds. Tot afgelopen zondag. Ik merkte dat het rondom mijn linkeroog weer begon te kriebelen en mijn bovenste ooglid zwol ook weer wat op. Nu probeer ik zo min mogelijk te krabben en slik ik ook loratadine tabletten. Ik vermoed zelf dat een mug mij heeft gestoken met als gevolg deze allergische reactie in mijn gezicht. Ik vraag het in ieder geval na bij de huisarts bij wie ik deze week nog een afspraak heb staan. Ik kan me wel zorgen gaan maken dat ik misschien de ziekte van Lyme krijg, maar wat schiet ik hiermee op? Helemaal niets! Ik ga in ieder geval niet in angst leven. Ik laat het los en zie wel wat er op mijn pad komt, net zoals de teek dit ook doet. Als je er trouwens goed over nadenkt, is de teek op zijn manier net zo krachtig als een tijger. Hij is heel creatief in het opsporen van een voedselbron, bijt zich erin vast en laat pas los als hij zijn doel heeft bereikt.
Genoeg gezegd over het dierenrijk, in dit geval de tijger en de teek. (Ze hebben trouwens nog iets gemeen, beide woorden beginnen met de letter T.) Ik neem je mee naar mijn volgende natuurkracht.
2) Gebergten
Tijdens mijn reis terug naar Nederland keek ik meerdere films in het vliegtuig, waaronder The Last Mountain en The Alpinist. Zoals de titels al suggereren, gaan ze over bergen. Deze documentaires geven je een inkijk in het leven van Tom Ballard en Marc-André Leclerc, twee enthousiaste en fanatieke bergbeklimmers. Ze leefden voor deze majestueuze grootheden en voelden zich een met hen.
“When you’re in the mountains, its like all the superficialities of life just sort of evaporate”
Marc-André Leclerc“When I’m climbing, I become a part of the mountain itself and that becomes a part of me”
Tom Ballard
Beiden hadden een groot ontzag voor de bergketens en waren zich ook bewust van de risico’s die ze namen. Zoals Tom al zei ‘Je kunt de bergen niet veroveren. In plaats van tegen ze te vechten, moet je een manier vinden om samen met ze te werken.’ Zowel Tom als Marc-André klommen voornamelijk alleen. Het beklimmen van Nanga Parbat (Tom) en Mendenhall Glacier (Marc-André) deden ze echter in gezelschap van respectievelijk Daniele Nardi en Ryan Johnson. Deze beklimming werd ook meteen hun laatste, want beiden (of beter gezegd alle vier) verongelukten ze tijdens de afdeling. Hoe ironisch eigenlijk. Toen ze alleen klommen, ging het altijd goed. Maar de eerste keer dat ze dit samen met iemand anders deden, sloeg het noodlot toe.
De passie van beide hoofdrolspelers raakte mij. Ze volgden hun eigen weg, hun innerlijke drijfveren en stierven terwijl ze hun hart volgden. Ook de immense grootsheid van de bergketens hebben diepe indruk op mij gemaakt. Met hun valt niet te spotten. Ze hebben toch nog altijd het laatste woord. Als ze niet willen dat je ze beklimt, laten ze dit op een of andere manier wel weten. Dit kan zijn in de vorm van een (sneeuw)storm, een lawine, een serac of het krijgen van hoogteziekte waaraan je kunt sterven. Op Youtube staan diverse film(pje)s en documentaires over het bestijgen en bereiken van de top van bijvoorbeeld Mount Everest en K2. Een aantal van hen hebben een goede afloop maar een aantal ook niet. Veel klimmers sterven trouwens tijdens het afdalen. Men haalt dus wel de top, maar bij de afdaling gaat het mis. Hiervoor zijn diverse oorzaken, zoals oververmoeidheid, door een vallend brok ijs worden geraakt of bedolven raken onder een vallende sneeuwmassa. Zoals al eerder gezegd, hebben de bergen het uiteindelijk toch voor het zeggen. Luister je naar hun signalen die ze geven of niet? Een aantal overledenen deden dit niet, net zoals een aantal niet naar hun lichaam luisterden. Deze geeft jou ook weleens seintjes om het rustiger aan te doen en/of zelfs te stoppen. Neem je je lichaam dan serieus of wil je hoe dan ook je doel (in dit geval de bergtop) bereiken met als hoogste prijs je leven verliezen? Soms is het juist krachtiger om je aandachtspunt te verleggen en te luisteren naar de boodschappen van de natuur en/of je lichaam.
Van de enorme kracht van de bergen was ik mij nog niet eens zo bewust. Dit vind ik nu ik dit zo opschrijf best wel apart, want ik heb zelf een gedeelte van de Annapurna Circuit Trekking gelopen in oktober 2022. Maar tijdens mijn trektocht lag mijn focus op het wandelen en het bereiken van de lodges elke avond. Ik genoot wel van de wijdse vergezichten en de natuur om mij heen, maar was toch ook bezig met ‘overleven’. Het hiken over het Annapurna massief viel me namelijk behoorlijk tegen en ik werd behoorlijk met mezelf geconfronteerd. Bijna had ik er dan ook de brui aan gegeven, maar ik heb toch doorgezet. En daar was en ben ik nog steeds erg trots op! Trouwens, het afdalen vond ik regelmatiger ook lastiger dan het stijgen.
Het zien van The Last Mountain, The Alpinist en de diverse filmp(je)s en documentaires op Youtube heeft in mij het vuur weer aangewakkerd om Annapurna nogmaals te beklimmen. En nu is het dan toch mijn bedoeling om Annapurna basecamp te bereiken. Dit was ook mijn ambitie in oktober 2022. Maar we hebben dit toen gewijzigd, omdat mijn lichaam dit aangaf. Erg blij dat ik de signalen van mijn lichaam toen serieus nam, want de Annapurna Circuit wandeltocht was al een hele onderneming op zich. Met het ontsteken van mijn innerlijk vlam om dit jaar nog een Annapurna Basecamp Trek te doen, klauter ik naar mijn volgende kracht van de natuur. Deze licht ik nader toe in mijn volgende artikel. Hike je met mij mee?